Geschiedenis
al meer dan 50 jaar een vaste waarde in de turnwereld

Turnclub De Salto’s is als turnvereniging actief in Ingelmunster sinds 1966, eerst als plaatselijke afdeling van de Izegemse club. Robert Eggermont neemt er het plaatselijk voorzitterschap en secretariaat voor zijn rekening. Rita Hespeel en Jeanine Defreyne zijn de eerste trainsters.

Uitgegroeid tot een groep met een 100-tal gymnasten wordt de Ingelmunsterse Salto’s in 1969 volledig onafhankelijk. In datzelfde jaar start Werner Blondeel ook een jongensgroep. Later wordt hij opgevolgd door Arsène Debeuf en Ronny Demin.

Ook een damesgroep ziet het licht die in de jaren ’85-’90 uitgroeit tot een grote groep.

Na Robert Eggermont nemen Carlos Verscheure als voorzitter en Jean-Paul Vallaeys als secretaris het bestuur waar. Chris Porteman, Ingrid Vanpachtebeke, Mia Haezebroeck, Katrien Eggermont, Jeanine Vanneste, Martine Geldhof, Rika Depreiter, Ann Hochepied, Annelore Vandendriessche, wijlen Lena Defreyne, e.a. vervoegen in de loop der jaren het trainerskorps.

In de jaren ’70 en ’80 worden er tal van turnfeesten georganiseerd op de speelplaats van de gemeenteschool. In die tijd behalen de gymnasten van turnclub De Salto’s ook fraaie resultaten op verschillende West-Vlaamse en nationale kampioenschappen toestelturnen.

In 1989 houdt de volledige bestuursploeg het voor bekeken. Annelore Vandendriessche als voorzitter, Rika Depreiter als secretaris, Martine Geldhof als penningmeester, Leen Geldhof en Agnes Wyffels als bestuursleden zetten hun schouders onder de club die nieuw leven wordt ingeblazen met vernieuwd kleuterturnen en seniorengymnastiek.

Op vandaag heeft onze club met zijn 300 leden een vaste stek in het sportgebeuren in de Brigandsgemeente. Elke week komen de gymnasten aan hun trekken in de verschillende disciplines. Zowel jong als oud, recreatief als competitief vinden er hun gading.

De jarenlange inzet van ons bestuur en gediplomeerde lesgevers en streven naar een aangepaste turnaccommodatie werd uiteindelijk beloond. In 2007 werd door het Ingelmunsterse gemeentebestuur een nieuwe turnhal gerealiseerd compleet uitgerust met nagelnieuw turnmateriaal.

In 2016 vond opnieuw het traditionele Gymgala plaats, één jaar later dan de traditie voorschrijft, maar daar was een goede reden voor; 2016 was een jubileumjaar. Turnclub De Salto's vierde zijn 50-jarig bestaan!! Vanaf dit jaar werd er ballet gegeven aan de jeugd in drie niveaus en ook het jongenstoestelturnen werd uitgebreid naar het middelbaar. In september startte ook het derde seizoen van de gym+, een groepje ex-turnsters en plus twintigers die op eigen tempo hun kunsten van vroeger proberen te evenaren of zelfs overtreffen.